lauantai 22. marraskuuta 2014

Kulttuuriopetuksen syyskausi 2014 on päättymässä Orivedellä






Grafiikankurssini Oriveden seudun kansalaisopistossa ja Oriveden Opistolla on pidetty. Kursseihin osallistuneiden taiteilijoiden työt ovat esillä Oriveden kirjastossa 17. -28.11.2014.

Esillä on kolmentoista taiteilijan vedoksia, jotka ovat polymeerigravyyrejä ja kuivaneulateoksia. Teokset ovat useammalla painolaatalla tehtyjä monivärivedoksia tai yhden laatan moniväriteoksia. Näyttelyssä on myös klassinen mustalla värillä ja yhdellä laatalla tehtyjä töitä. Kurssien aikana on ollut mahdollista tehdä syväpainografiikkaa sekä puupiirrostekniikalla kohopainografiikkaa. Näyttelyssä on teoksia, joiden vedostamiseen on käytetty fotogravyyripainolevyä ja polykarbonaattilevyyn piirrettyä kuivaneulalevyä sekä kaiverrettu puulevyä. 

Teoksien tekniikoiden lisäksi näyttelyn monipuolisuutta lisää taiteilijoiden kuvien erilaiset lähtökohdat. Näyttelyssä on valokuvia, valokuvakollaaseja, piirroksia sekä piirroksien ja valokuvien yhdistelmiä. Näyttelytilassa on monipuolinen näyttely, johon on ladattu vahva visuaalinen panos upeita töitä. Grafiikantöiden ripustukseen sali on toimiva, vaikka tilaa ei ole ylettömästi tarjolla. Näyttelyn teoksiin voi syventyä yksi kerrallaan, vaikka ensivaikutelma tiiviistä näyttelykokonaisuudesta pitää paikkansa.

Taiteilija päättää kuinka monta vedosta vedossarjaan kuuluu. Sarjan ulkopuolelle jää väistämättä osa tehdyistä vedoksista eri syistä. Vedos voi olla muun muassa tarkoitettu yksityiseen käyttöön, koevedos tai taiteilijavedos. Käytäntö vaihtelee jonkin verran miten tehdyt vedokset merkitään ja erotetaan toisistaan.

Grafiikantyön numeroinnissa ja signeerauksessa ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta on olemassa tiettyjä vakiintuneita tapoja merkitä vedokset. Taiteilija päättää haluaako käyttää niitä ja antaako merkinnöillään tietoa vedoksistaan. Taidegraafikot tekevät nykyään vedosmerkinnät töihinsä. Poikkeuksia tästäkin löytynee. Taiteessa kaikki on mahdollista.  

Suomen Taidegraafikot ry sivustolla http://www.taidegraafikot.fi/taidegrafiikka_4.html on kerrottu tällä hetkellä yleisimmät vedosmerkinnät.

Näyttely on vielä auki ensi viikonloppuun marraskuun loppuun asti. Kannattaa käydä katsomassa syksyn hienoa grafiikannäyttelyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti