torstai 1. lokakuuta 2015

Colalitografiaa!


Tämän vuoden alussa esittelin http://etsaus.blogspot.fi/2015/04/virvoitusjuomagrafiikkaa.html   tekniikkaa, jossa tehdään virvoitusjuomalla grafiikkaa.  Heikkoutena siinä on, että alumiinifolio on ohutta ja repeytyy helposti. Piirtäminen ja vedostaminen onnistuivat hyvin, jos käsitteli foliota varovasti. Tekemisen riemua moinen ylivarominen vähensi, joten aloin miettiä vaihtoehtoa foliolle.
Alumiinifolion tilalle pitäisi saada tukevampi painolevy, joka kestäisi paremmin käsittelyä. Ohut offset alumiinilevy, jota olen käyttänyt myös fotogravyyrissä, olisi varmasti parempi vaihtoehto. Sellaisenaan se ei soveltunut, mutta monien kokeilujen jälkeen onnistuin tekemään alumiinilevystä colalitografiaan painolevyn.
Kokeilujeni aikana colajuoman lisäksi mietin, mikä muuta kaupasta saatavaa tuotetta voisi käyttää. Colajuomissa on fosforihappoa, samaa ainetta on ruosteenpoistoaineissa kuten Annitrol , jota saa mm. Motonet- tavaratalosta.  Annitrolin tuoteselosteessa kerrotaan, että käsittelyn jälkeen pinnalle muodostuu fosfaattikerros, joka antaa erinomaisen pohjan maalaamiselle ja öljyämiselle. Tämän tiedon perusteella oletan, että colajuomalla ja Annitrolliuoksella tehty fosforihappokäsittely, ja sen lisäksi arabikumipinnoitus alumiinilevylle tekevät painolevystä painoväriä hylkivän. Painolevy pitää myös olla kostea ennen kuin levylle voi telata painoväriä. Colajuoman etuna on myrkyttömyys, jolloin sitä voi lasten ja aikuisten kanssa käyttää työpajoissa. Colajuomaa voi käyttää monta kertaa, mutta lopulta se pilaantuu ja homehtuu. Annitrolin käyttöä en suosittele, koska sen käyttö vaatii ihosuojauksen.  Annitrolin etuna kuitenkin on, että se säilyy ja on aina käyttökunnossa.

Olen kouluttanut Serlachius-museon Göstan henkilökuntaa ”Colaa ja grafiikkaa”-työpajaa varten, joten sieltä on mahdollista kysellä ryhmille colalitografiakurssia. http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/koululaisohjelmat/koululaisohjelmat-gostassa/colaa-ja-grafiikkaa/

http://www.osko-orivesi.fi/ Oriveden seudun kansalaisopiston lukuvuoden grafiikankurssilla teemme myös colalitografiaa
.
http://www.osko-orivesi.fi/ratas/  Oriveden Taiderattaassa on ensi keväänä Oriveden alakoulun luokille colalitografiakurssi, jota pidämme yhdessä kuvataiteilija Laura Lehtisen kanssa.

Tekniikkaan voi tutustua videoiden avulla tai ladata teksti luettavaksi täältä

Video colalitografia levyn valmistuksesta
https://youtu.be/KDDBcdE5ZUc
 
Video Colalitografia levylle piirtämisestä
https://youtu.be/hKIOXrsjzDo
 
Video colalitografia vedostuksesta
https://youtu.be/K9X_k2u7rEc
 
Video colalitografia monivärivedostamisesta
https://youtu.be/wjXNqaCYgNw

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti