sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Polymeerigravyyri tekniikasta esittelyvideoita

Minulla oli lukuvuonna 2010-11 Oriveden seudunkansalaisopistolla fotogravyyrikurssi. Oppilaita varten innostuin valmistamaan neljä videota, joissa esitetään polymeerigravyyrin eri vaiheet levyn valmistamisesta vedostamiseen.

1. videossa siirrän Riston polymeerikalvon alumiinilevylle

Kalvo on ultraviolettivalolle valonherkkää. Tästä syystä kiinnitän kalvon levyilleni valokuvapimiössäni punaisessa valaistuksessa, en koskaan kirkkaassa valaistuksessa. Myös hämärä valaistus riittänee.  


 
 

2. videossa valotetaan painolevy

Videossa käytän siirrettävää valotuslaatikkoni. Se on kätevä, kun menen muualle. Valotusaika sillä on reilu minuutti. Normaalisti käytän Mantokop tai tai Eirin valotuslaitetta, joissa on tehokkaammat lamput sekä tyhjiöpumput. Valotusajat ovat n. parikymmentä sekuntia


 

 3. videossa vedostetaan

Grafiikanprässin olen ostanut  Korson Rauta ja Valusta, vuonna 1980,  ja se on palvelut minua aika hyvin. -90 luvulla laitatin siihen sähkömoottorin. Olen ollut siihen tyytyväinen.


 

4. videossa haetaan harmaakiilalla sopivaa valotusaikaa

Harmaakiila kalvolla tehdään testivedoksia, samalla valitaan paras valotus- sekä kehitysaika. Tämä toimii aina näillä arvoilla, kun muut kalvotulosteet ovat samanlaisia kuin harmaakiila tuloste. Toisinaan joudutaan muuttamaan arvoja hieman, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos.   
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti