keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Mistä polymeerikalvoa fotogravyyritöihin?


fotogravyyrivedos, olen generoinut kuvan DALL-E:llä,  painolevy Laminar E8015 polymeerikalvolla päällystetty alumiinilevy, 


 Polymeerigravyyritekniikassa, joka tunnetaan myös nimellä fotogravyyri, polymeerikalvolla on olennainen rooli prosessissa. Kalvo on kiinnitettävä tiiviisti ja pysyvästi painolevylle. Sen paksuuden on oltava riittävä, jotta painolevylle muodostuu syvät syöpymät tummia sävyjä varten. Viivojen ja sävyalueiden tulee kattaa koko sävyalue mustasta vaaleanharmaaseen. Yleensä polymeerilevyltä vedostetuissa kuvissa on noin kuusi sävyä, mutta joskus olen nähnyt jopa yli kymmenen sävyä 21 harmaan sävyn asteikolla. Kalvon saatavuus ja hinta ovat myös tärkeitä tekijöitä. Satunnaisessa käytössä voi hyväksyä korkeammat hinnat, mutta suurten määrien hankinnassa kalvon hankintakustannusten on oltava kohtuulliset.


Olen käyttänyt Dupont Riston PM 250 -polymeerikalvoa (600 mm leveä) fotogravyyritöihin vuodesta 2009 kevääseen 2024. Ostin kalvoa yleensä muutama metri kerrallaan, mikä nosti kustannuksia. Tällaisia kalvoja saa edelleen esimerkiksi Polymetaalilta. Sain kalvoa edullisemmin, kun osallistuin yhteishankintoihin Suomen tukkurilta. Osuuteni oli neljännes tukkuerästä, joka oli 75 metriä, mikä riitti sekä omaan käyttööni että Orivedellä pitämiini kursseihin. Usein kalvon valmistajan ilmoittama viimeinen käyttöpäivä oli jo ohitettu, mutta pidentämällä valotusaikoja kalvoa voitiin silti käyttää. On erittäin tärkeää säilyttää kalvo oikeassa lämpötilassa, joka on alle 20 astetta, mieluiten lähempänä 15 astetta. Yli 20 asteen lämpötiloissa kalvo voi muuttua, valotusajat pidentyvät ja kalvo saattaa muuttua käyttökelvottomaksi.


Olen myös kokeillut LAMINAR® E8015 -kalvoa, jonka paksuus on 38 ± 2 μm ja leveys 349 mm. Suomen maahantuoja Candor Oy suositteli tätä vaihtoehtona Dupontin kalvolle, jonka paksuus on 50 μm. Tähän mennessä kokemukseni perusteella ohuemmalla kalvolla ei ole merkittävää vaikutusta lopputulokseen; kuvan sävykkyys vedoksessa on sama kuin käyttäessäni Dupontin kalvoa.


Candor Oy
toimii Dupontin ja Laminarin maahantuojana ja jälleenmyyjänä Suomessa. Kalvojen myyntierä on kaksi rullaa. Yhteishankintana pystyy ostamaan itselleen pienemmän osuuden rullasta kuten aikaisemminkin ja lisäksi ostajalta vaaditaan Y-tunnus.   




Testivedos painolevystä, jonka päällä on laminoitu Laminar E8015 kalvo



Testilevy painolevystä, jonka päälle on laminoitu Dupont Riston PM 250 kalvo

Testilevyt olen valottanut Afga-Gevaert DL 3000SP laitteella. Laminari positiivi kalvon valotusaika 20 yksikköä ja rasterikalvon 51 yksikköä. Ristonin vastaavat arvot ovat P 77 R 174.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti