perjantai 5. syyskuuta 2014

Syksyn 2014 Taidegrafiikkapaja on alkanut!



 
Grafiikkapaja luuraa kuvan oikealla reunalla




Oriveden seudun kansalaispiston syksyn fotogravyyrikurssi Taidepajalla Vainiotie 3 on alkanut. Kurssi täyttyi ja muutama jäi varasijalle. Kurssi on työpajatyyppinen, jossa kurssilaiset tekevät fotogravyyri- ja kuivaneulatekniikoilla töitä. Syksyllä opiskellaan 30 oppituntia ja keväällä toiset 30 tuntia. Kevään kurssille voi jo nyt ilmoittautua, jos epäilee jäävänsä ilman paikkaa.
Ohjeita kuvien muokkaamiseen kuvankäsittelyohjelmalla on kaksi PhotoshopCS ohjeet ja Gimp ohjeet. Näitä ohjelmia käytetään kurssin aikana, kun kuvista valmistetaan positiivikalvoja fotogravyyrilevyjä varten.
Kummatkin ovat hyviä. Photoshop on maksullinen ohjelma ja Gimp on avoimen lähdekoodin ohjelma sekä ilmainen kuvankäsittelyohjelma. Sen voi ladata täältä . Suosittelen sen käyttöä, sillä voi tehdä samat säädöt kuin sen kaupallisella serkulla Photoshopilla.
 
Fotogravyyrin painolevyn valotuksen laskentakaavio ja laskuri on tässä linkissä.

Polymeerigravyyri tekniikasta esittelyvideoita

1. videossa siirrän Riston polymeerikalvon alumiinilevylle
Kalvo on ultraviolettivalolle valonherkkää. Tästä syystä kiinnitän kalvon levyilleni valokuvapimiössäni punaisessa valaistuksessa, en koskaan kirkkaassa valaistuksessa. Myös hämärä valaistus riittänee.
Fotogravyyria osa1 (Riston/ Imagon kalvolla)


2. videossa valotetaan painolevy
Videossa käytän siirrettävää valotuslaatikkoni. Se on kätevä, kun menen muualle. Valotusaika sillä on reilu minuutti. Normaalisti käytän Eirin tai Agfan valotuslaiteita, joissa on tehokkaammat lamput sekä tyhjiöpumput. Valotusajat ovat niissä n. parikymmentä sekuntia
Fotogravyyria osa 2 (Riston /Imagon kalvolla)


3. videossa vedostetaan
Grafiikanprässin ostin Korson Rauta ja Valusta vuonna 1980, ja se on palvelut minua aika hyvin vuosikymmenet. Prässi oli alun perin käsikäyttöinen. 90-luvulla laitatin prässiin sähkömoottorin ja prässin peti liikkuu sähköisesti. Olen ollut muutokseen tyytyväinen.
Fotogravyyria osa 3 (Riston /Imagon kalvolla)


4. videossa haetaan oikeaa valotus- ja kehitysaikaa harmaakiila pylväälle.
Harmaakiilakalvolla tehdään testivedoksia ja näistä valitaan paras valotus- ja kehitysaika painolevylle. Harmaakiilan painolevyn ajat ovat lähtökohtina, kun kuvien painolevyille lasketaan ja haetaan lopulliset ajat.
Fotogravyyria osa 4 (Riston /Imagon kalvolla)


5. videossa Oriveden Taiderattaan grafiikankurssilla tehdään kuivaneulagrafiikkaa
Kuivaneula


Syksyn 2014 Taidegrafiikkapaja on alkanut