torstai 19. syyskuuta 2013

Fotogravyyrin painolevyn valotuksen laskentakaava





LT 120 Techkon densitometri



Grafiikankurssin ensimmäiset koevedokset ovat nähneet päivänvalon. Työpajatyöskentely kurssilla on päässyt vauhtiin. Kuivaneulatekniikalla työskentely on selkeää eikä siinä opetuksen kannalta tule opettajalle kovin helposti isoja yllätyksiä.
Fotogravyyrissa asia on päinvastoin. Siinä haastetta riittää opettajalle alusta lähtien. Kun positiivikalvo on tulostettu ja tarkastellaan kuvaa, on hyvä olla käytössä densitometri eli tiheysmittari. Sillä mitataan etenkin filmin mustumaa. Ilmankin pystyy tekemään omia töitä, kun on vakioinut kuvalaatan valmistusprosessin. Mutta opetustilanteessa positiivikalvo voi olla jotain muuta kuin vakio, kun se tulee opettajan silmien eteen, silloin densitometrillä on käyttöä.
 Lähtökohtana on harmaakiilatestillä tehty hyvä harmaakiilavedos, jonka valotusarvot ovat esimerkiksi käyttämässäni Agfan valotuskoneessa Positiivikalvolle P 48 Rasterikalvolle R 106 ja kehitysaika K 6 min. Harmaakiilan positiivikalvosta on mitattu maksimi mustuma 59 T-max% Näiden avulla lasketaan jokaisen muun positiivikalvon valotusarvo seuraavalla kaavalla, kun on ensin mitattu kyseisen valokuvan/piirroksen positiivikalvon Tmax% arvo densitometrillä:


HP / (HP+HR) = A     A= harmaakiilan positiivikalvon suhde valotuksen kokonaismäärään, kun levy valotetaan  positiivikalvolla (HP) ja rasterikalvolla(HR).
HP T-max% / VP T-max% = B T-max%     B T-max% on harmaakiilan positiivikalvon (HP) ja valokuvapositiivikalvon (HP) densitometrillä mitattujen T-max% arvojen suhde.                 
(HP+HR) * B T-max% =C Lasketaan valokuvalevyn kokonaisaika (VP+VR)= C
C * A = VP Lasketaan saadusta kokonaisajasta C valokuvan positiivikalvon aika VP.  
C - VP = VR Lopuksi saadaan valokuvan rasterikalvon valotusaika VR.

Esimerkki:
Valokuvan positiivikalvosta mitataan densitometrillä maksimi mustuma T-max%, joka on 56%. Harmaakiilan T-max% on 59%. Lasketaan kaavojen avulla Valokuvan positiivikalvolle P ja rasterikalvolle R oikeat arvot. Painolevylle saadaan seuraavat arvot P 45,555 R 100,61 pyöristetään arvot kokonaisluvuiksi P 45 R 101 ja kehitys 6 minuuttia.
Voin laskea itsekseni ja tarkistaa töissäni oikeat valotusajat laskemalla, mutta lopulta tein tätä varten Exel taulukon valotuslaskurin ja opetustilanteessa se on aivan erinomainen apuri.    
 

Lyhyt video T 120 Techkon densitometrin käytöstä 

Kiitos Oriveden Sanomille ja tuotantofaktori Pentti Koskiselle, kun ovat ystävällisesti suostuneet toisinaan lainaamaan kirjapainon densitometriä. Oma on vielä hakusessa, en ole vielä onnistunut samaan sopivan hintaista ja käytettyä laitetta.
Lisäys: Keväällä 2014 sain hankittua oman mittauslaitteen, josta kiitos Pentille, joka antoi siitä minulle vinkin. 




Harmaakiilasta on asiaa tästä ja kuvankäsittelystä Photoshop CS täältä.
 

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Grafiikan kurssi alkoi Orivedellä

Kurssini alkoi ja alkupuheet on pidetty. Ensi viikolla siirrymme sanoista tekoihin ja aloitamme grafiikantyöpajassa valmistamaan painolevyjä.

Tästä linkistä saa Adobe Photopshop CS:lle  ohjeet muokata kuva kalvolle ja oiva selostus Imagon Gravyyri tekijät Saarinen ja Trygg. Nämä lukemalla pääsee hyvään alkuun ja grafiikankurssin aikana selvitellään mahdolliset tekniset karikot.